Narkotikabrott vanlig i Sverige

Ett av det vanligaste brotten som sker i Sverige handlar om narkotikabrott och ser man till de tio senaste åren så är just narkotikabrott den vanligaste anledningen bland nyintagna i våra fängelser. Är då detta ett slags bevis på att vår svenska befolkning förvandlas till depraverade narkomaner eller är det ett bevis på att polisen är effektivare och har hittat bättre sätt att stävja narkotikabrott? En kombination, skulle vi vilja säga. Naturligtvis så menar vi inte att det handlar om en våg av narkomaner i detta – vi menar snarare att man måste göra skillnad på olika droger och hur de uppfattas av olika människor.

Ta bara en sådan drog som marijuana och sätt en joint framför två stycken människor och se vilken reaktion du möts av. Den ene skulle kanske sparka bakut, ringa polisen och säga att en enda bloss skulle leda till ett liv i social misär – detta medan den andre gladeligen skulle fatta jointen, ta upp en tändare och börja röka. Överdrivet naturligtvis – men den sistnämnde har här de facto begått ett narkotikabrott och riskerar att straffas för detta.

Narkotikabrott är således något som måste bedömas lite annorlunda sett till vilken drog det handlar om, i vilken mängd samt om huruvida den är avsedd för att sälja vidare eller om den finns enkom för eget bruk. Vi kan tycka att det sker lite väl stelbent bedömning i många fall och där ett narkotikabrott likt det vi nämnde ovan kanske skulle kunna passera – utan att vi på något sätt propagerar för marijuana, utan där vi mer försöker nyansera bilden och förklara skillnaden mellan olika narkotikabrott.

Misstänkt – en skicklig advokat ger dig en fördel

Vi kan här säga att det är  du som rökt jointen ovan och att det i närheten funnits en polis som sett hela förloppet. Du kommer här att riskera att dömas för ett narkotikabrott och förmodligen så kommer det att sluta med böter. Vi leker med tanken att man här vid en husrannsakan hemma hos dig funnit väldigt mycket mer marijuana och att du således i och med detta nya fynd riskerar ett högre straff där fängelse inte är uteslutet – hur ska du agera här?

Jo, vårt råd är att du anlitar en advokat och att du väljer en som har en uppenbar erfarenhet av narkotikabrott. Du ska alltså inte lita på att den advokat som du tilldelas kommer att ge dig lika bra hjälp och detta är något som många ka skriva under på.

Vi ska dömas lika inför lagen – men faktum är att då det gäller narkotikabrott så spelar olika faktorer – ursprung, stadsdel man kommer ifrån, ålder, kön och yrke – en viss roll och därför är alltid ett erfaret ombud något som kan ge ett lägre straff – oavsett vart på skalan man befinner sig.

2 Jul 2017