Att studera till advokat i Uppsala

Universitetet i Uppsala är känt för att ha många program av hög kvalitet. Juristlinjen är inget undantag från detta. Lärosätet är högt rankat i Sverige, och kanske även internationellt, vad gäller just juridiken. Varje år är det många som börjar plugga till advokat, åklagare eller annat juridiskt yrke här – och många är förväntansfulla. Samtidigt är det många som märker att det är ett ganska krävande program, även om andra tycker att det är roligt och utmanande. 

Vad krävs för att komma in?

För att komma in på juristlinjen i Uppsala krävs relativt höga betyg från gymnasiet (eller goda resultat från högskoleprovet). Tittar man enbart på HP-poäng var Uppsala näst svårast att komma in på år 2017 (efter Lund). Lättare var det att komma in på Göteborgs, Karlstads, Stockholms, Umeås och Örebros Universitet – även om det kanske inte var några enorma skillnader. För Lund krävdes 1,60 och på Uppsala 1,50. För att komma in på Örebro, där det var lättast 2017, krävdes 1,25 på HP. Tittar man på rena betygspoäng är ordningen ungefär densamma. 

Är det tufft?

Både ja och nej, det finns helt enkelt olika åsikter om detta. En del menar att det är som att studera på vilket program som helst i Uppsala, medan andra tror att det är betydligt tuffare än jämförbara program. 

Det här gäller inte bara juristlinjen i Uppsala, utan att studera till exempelvis advokat eller åklagare överlag. Däremot kan de flesta skriva under på att tempot är högt – och så även kraven. Det är inte bara att sitta med en lagbok och memorera det som står, utan det är mycket mer än så. För att ta sig igenom det relativt långa programmet krävs disciplin och tålamod. 

juridik student

Tips för en bra studietid

  • Arbeta i grupp. Många kan skriva under på fördelarna det innebär att arbeta i grupp. Man kan enkelt bolla idéer och samtala med varandra för att få andra perspektiv. Kanske är det någon annan som tar upp saker man själv har missat under ett seminarium, exempelvis. Det kan också vara bra för sammanhållningen.

  • Hitta vinklar. Du kommer onekligen att stöta på uppgifter du tycker är intressanta, medan andra kanske är lite mindre lockande. De uppgifter som du tycker är intressanta kan du hitta vinklar på för att lära dig mer om det specifika området. Det här är lärorikt, stimulerande och kan bidra till att göra dig till en bättre advokat eller åklagare, till exempel, när programmet är slut och du går ut i arbetslivet.

  • Använd en mindmap. Att föra ned dina tankar på papper kan göra under för organisationen. Som blivande advokat eller annan typ av jurist kommer man ha mycket att tänka på. En viktig del i studiemetoderna bör vara att kunna organisera tankarna. Försöker man kaotiskt pressa in kunskapen kan det bli rörigt, till slut.

  • Plugga i skolan. Många kan skriva under på att man får mer gjort när man pluggar i skolan. Det kan vara lockande att sitta hemma och göra det, men troligtvis får du mer gjort om du till exempel sitter i skolans bibliotek. 

Läs mer om advokat i Uppsala.

6 Nov 2018