Jobba som advokat i storstad jämfört med liten ort

Advokatyrket är både spännande och omväxlande och kan skilja sig något beroende på vilken stad man bor i. I storstäder som Stockholm och Göteborg finns mer befolkning, det finns fler kunder och arbetsdagarna blir därmed möjligtvis något mer varierande. I en mindre stad arbetar man i regel inte med till exempel brottsmål i samma utsträckning men det finns många andra saker man kan ägna sig åt, så som familjerätt och rådgivning.

Arbeta i småstad

Yrket förknippas inte helt sällan med brottsmål och försvar för brottslingar och målsäganden, och man kan då fundera på vad en advokat har att göra på en mindre ort som kanske inte ens har en tingsrätt. Den som utbildat sig inom området har dock möjlighet att utföra en mängd olika arbeten och advokatyrket är bredare än dom flesta kanske vet om. På mindre orter där inte samma mängd brottsmål förekommer ägnar sig advokater ofta åt frågor som rör familjerätt, affärsrätt, asylrätt eller rådgivning. Det finns alltså många olika möjligheter även för den som inte är bosatt i till exempel Stockholm eller Göteborg.

Arbeta i storstad

I Göteborg och andra stora städer finns det många advokater och stora kända byråer, och alla verkar ha lika fullt upp. Målen som behandlas av yrkesgruppen är betydligt fler än på dom små orterna och dessutom hålls många rättegångar för stora brottsmål här. Att jobba som advokat i en storstad ger något fler möjligheter vad gäller variation och inriktningar men på det stora hela är yrket i grunden detsamma. Här kan du läsa mer om en advokat i Göteborg: https://www.advokatgöteborg.net

Arbetsmarknaden

Enligt arbetsförmedlingen råder i dagsläget en stabil arbetsmarknad för den här yrkesgruppen. Utbudet och efterfrågan väger jämt över hela landet och det finns inget akut behov av nya utövare inom yrket varken i storstäder som Göteborg och Stockholm eller på mindre orter. Balansen lär hålla i sig åtminstone under en tioårsperiod, möjligen ännu längre.

Vad ska man välja?

Flytta till jobben eller låt jobben komma till dig. Var man ska jobba om man utbildat sig till advokat är en smaksak. Det är i regel inga problem att få ett jobb var man än bor och för den som är hemmakär och inte vill flytta från sin hemort kan man leta något där man är bosatt. Föredrar man jobbmöjligheterna som storstäderna erbjuder kan man flytta till Göteborg eller liknande större stad för att jobba på en eftertraktad byrå, eller för att rikta in sig på ett specifikt område inom yrket.

Att yrket skiljer sig en aning beroende på var man bor är egentligen inte så konstigt. I städer med mindre befolkning begås oftast färre antal brott och brottsmålen blir då färre. Däremot finns familjer med problem och tvister förekommer inom företag och annat. Det finns alltid jobb att tillgå för den som är utbildad men har man speciella önskemål på vad man vill inrikta sig på kan man behöva flytta från en stad till en annan.

9 Jul 2019