Kan man företräda sig själv i en domstol?

Det är inte alla som kommer i kontakt med en domstol. De flesta av oss lever vanliga liv och kommer inte i kontakt med rättsväsende, polis, socialtjänst eller liknande. De flesta av oss hamnar inte i ”lagens långa arm” när det kommer till att komma i kontakt med polis, domstol eller någon myndighet som kan påverka våra liv och hur vi lever. 

Är den ena föräldern våldsam ska inte barn leva med hen

Några undantag finns: om den ena föräldern är våldsam man ansöker om skilsmässa och har barn, och den den andra föräldern vill ha ensam vårdnad om barnet, kan man plötsligt hamna hos socialtjänsten, polisen eller i en tingsrätten. Det är därför att det inte är bra för barn att växa upp med en våldsam pappa, varken en pappa som är våldsam mot mamma, eller som är våldsam mot barnet. Skulle det vara så, bör båda föräldrarna anlita en bra advokat.

En duktig advokat kan innebär skillnaden mellan att få umgås med sina barn, mista vårdnaden om sina barn eller få ha den kvar. En duktig advokat kan ta fram alla viktiga fakta kring det som rör dina barn och argumenterar för det som du som förälder vill ska finnas i ditt barns liv. En dålig advokat får knappt fram det som du önskar. Därför bör du alltid ta referenser kring din advokat. Leta efter omdömen om den advokat som du funderar på att anlita.

pojke tittar på man

Måste man anlita en advokat i en tingsrättsförhandling?

Svaret på det är nästan undantagslöst ja. Man bör absolut ha en advokat som kan hjälpa en genom en svår förhandling i en domstol. Det är nämligen mycket viktigt i en förhandling som rör barn, någon som kan råda dig om vad som är viktigt att föra fram under förhandlingen. En advokat har en lång juristutbildning, har stor kunskap om det juridiska i en vårdnadstvist. Det är mycket viktigt att när du en gång har anlitat en duktig jurist, att du lyssnar på vad hen har att säga om i ditt fall.

Den personen har oftast lång erfarenhet av dessa frågor – och har hen inte det, bör du absolut inte anlita en sådan advokat. I så fall är det bättre att du anlitar en annan advokat. En advokat kan vara skillnaden mellan en framgångsrik förhandling i tingsrätten, som då tar hänsyn till vad som är bäst för just ditt barn, eller att du förlorar i tingsrätten och vårdnaden och boendet tillfaller den andra föräldern.

Därför bär du alltid anlita en advokat som kan företräda dig i alla frågor som rör dig och ditt barn. Är du en god förälder, bör barnet bo med sig, då bör du ha vårdnaden om ditt barn och den andra föräldern kan ha umgänge med ditt barn. Att inte alls ha umgänge med sitt barn förekommer knappt i Sverige. Här anser vi att förhållandet mellan barn och deras förälder är så viktig. Vill du anlita en duktig advokat? Läs då mer här.

23 Jul 2018