Pappor med ensam vårdnad

I majoriteten av vårdnadstvister tycks det vara männen som går förlorande ur rättsprocessen. När det motsatta väl händer kan pappor med ensam vårdnad ibland känna sig ensamma i sin situation. Enligt William McGrahan, som har startat välgörenhetsorganisationen Dad’s House, är ensamheten värre än de ekonomiska problemen.

Strax efter sin sons ettårsdag åkte hans före detta fru på semester – en semester som nu har varat i 20 år. Enligt egen utsago skulle hon varit borta endast en vecka. När veckorna blev till månader, och månaderna blev till år, gick det upp för William att hon aldrig skulle komma tillbaka. Den situation som William nu befann sig i var inte bara hård ekonomiskt sett - en av de jobbigaste aspekterna med att hantera skilsmässan var att han inte hade några manliga vänner att relatera till och prata med, någonting som fullkomligt isolerade honom.

Blev företagare

Med stigande skulder och minskad tid till trots försökte ändå William att verkligen gå in i rollen som ensam vårdnadshavare. Att få ihop vardagen blev dock till slut för svårt och i sin förtvivlan förlorade han så småningom både jobb och lägenhet. Han reste sig genom att starta upp ett eget företag, något som han med nöd och näppe lyckades få lån till att genomföra.

Att bli egenföretagare var det enda sättet för honom att ha en inkomst men samtidigt behålla den flexibilitet som krävdes för att hinna med läkar- och tandläkarbesök, möten med skolan och andra ärenden som ibland krävde en mycket kort varsel.

Dad’s House

Inspirerad av sina egna erfarenheter startade han välgörenhetsorganisationen Dad’s House. Det moraliska och känslomässiga stöd han saknade när han blev ensam vårdnadshavare ville han nu erbjuda andra pappor i liknande situationer. Då pengar (trots hans tuffa historia) enligt honom inte var det största problemet, har han valt att fokusera just på stöd i form rådgivning och samtal.

Förutom det rent psykiska stödet kan man hos Dad’s House även ta del av mer praktiska lärdomar för att hantera det nya livet som ensamstående pappa. Bland annat erbjuder organisationen gratis matlagningskurser

Vårdnadsfakta – Sverige

  • År 2011 fick nästan 50 000 barn uppleva en skilsmässa eller separation mellan föräldrarna.
  • Andelen barn som upplevde en separation har de senaste åren minskat från nästan 3,4 % 2009, till under 3,2 % 2011
  • Efter en separation mellan sambos är det mer vanligt att någon av föräldrarna har ensam vårdnad än vid en skilsmässa.

Läs mer om ensam vårdnad här

15 Sep 2016