Våldtäkt är ett brott

Våldtäkt är något som handlar om att du eller någon du känner har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Det kan till och med vara av någon i din närhet.

En våldtäkt kan förekomma inom hemmets fyra väggar likaväl som att det handlar om att någon blivit överfallen på en öppen plats. Inte så sällan händer det att en person blir nerdrogad och därefter utnyttjad. Det sker på fester och ibland på mindre tillställningar som man aningslöst besöker.

En våldtäkt kan vara planerad eller göras i samband med en impuls. Oavsett vilket är det ett brott och betraktas som ett grovt sådant. Våldtäkt är svårt att tala om och de sexuella övergreppen likaså. Du som varit utsatt behöver därför ett juridiskt ombud för att få hjälp på bästa tänkbara sätt.

Våldtäkt sker utan samtycke

Har man sex på ena eller andra sättet ska man veta att det är okej med den partnern man tänkt sig. Bara för att en person är vacker, lättklädd, full, ung eller på annat sätt tilltalande är det inte ett uttryck för att vilja ha ett samlag eller luras till det. Vare sig med hot eller andra metoder.

En förövare kan inte hävda att den trodde det var okej med att ha sex med någon den just har förgripit sig på. Det ligger i var och ens sak att ta reda på vad som gäller när det gäller sex. Det finns något som heter samtyckeslag. Det innebär att båda parter ska samtycka innan det faktiskt sker.

24 Jul 2022